marți, 11 ianuarie 2011

Lupta cu benzinarii! Spargerea monopolului.NU OMV si Rompetrol!

In ultimul an pretul benzinei a crescut cu minim 40%.
Stop indiferentei!
Ca sa faca un "plin" de rezervor de benzina premium fara plumb, romanul cheltuieste acum 19% dintr-un salariu mediu net pe economie. Altfel spus, salariul echivaleaza cu cinci alimentari de cate 40 de litri de benzina, dar noi mai (ne) si mancam. Situatia a fost aproximativ aceeasi in ultimele 12 luni.
Exista o explicatie simpla, afirma o voce avizata - Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. Piata are regulile ei si in cazul de fata exista o cerere foarte mare. Nu este o simpla impresie, ci o spun cifrele statistice. Romanii au strans cureaua la mancare, nu insa si la carburantul pe care-l baga in rezervorul masinii. Exista opinii potrivit carora pretul benzinei va ajunge pana la sfarsitul lui 2011 la 7 lei litrul!

"Eu mi-am dat seama de unde vine, privind cifrele de afaceri in comertul cu amanuntul pe 11 luni din 2010, de la Institutul National de Statistica. Mai toate sunt in scadere. La alimente este o scadere semnificativa in 2010, fata de 2009. La produse nealimentare la fel. Unde sunt cresteri? La benzina.

Romanul renunta la mancare, la o pereche de pantofi, dar la masina lui pe care si-a cumparat-o si de care este mandru, nu renunta, a afirmat Adrian Vasilescu, la Realitatea TV. Piata are regulile ei si principala regula este cererea si oferta (n.n. o crestere a cererii sau o reducere a ofertei determina majorarea pretului)".

Explicatiile oferite de furnizorii de carburanti nu tin! Variatiile cursului de schimb sau pretul titeiului pe pietele internationale nu explica majorarea pretului, deoarece cursul a fost stabil, iar pretul barilului de titei la nivel mondial a scazut. A sugerat-o Adrian Vasilescu, iar mai inainte a afirmat-o seful lui, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR!

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania a calculat ca, in medie, carburantii s-au scumpit cu 30% in 2010.

UNTRR a denuntat politica monopolista in domeniul carburantilor si a tras "un semnal de alarma pentru stoparea cu toata fermitatea a unui fenomen care conduce inevitabil si permanent la cresteri de preturi la raft tuturor produselor. Citeste: 2010 - anul scumpirilor in serie la carburanti. Ce aduce 2011?

Vezi cine afirma ca pretul benzinei va ajunge la 7 lei litrul in 2011!

Conducatorii auto din Romania au ales sa protesteze fata de majorarea pretului carburantilor: platesc doar cu maruntis si trag de timp formand cozi. Citeste: Soferii compara putin combustibil si platesc numai cu monede.

Premierul Emil Boc a declarat, luni seara 10.01.2011, in cadrul emisiunii "Tema zilei" de pe TVR1 ca Guvernul nu are un rol direct in a stabili pretul combustibilului, insa poate sa intervina, pe cai indirecte, si sa-i traga la raspundere pe cei care il majoreaza nejustificat, primul-ministru adaugand ca asteapta, in acest caz, analizele cerute Consiliului Concurentei si ANAF, potrivit Agerpres. Una din solutiile avansate de Emil Boc ar fi cresterea impozitelor in care pretul s-ar dovedi nejustificat.

Boicotarea statiilor de carburanti s-ar putea intampla si la Timisoara in 17, 18 si 19 ianuarie 2011.
Citeste: Protestul impotriva scumpirii benzinei ajunge la Timisoara
Sursa:
http://www.agenda.ro/news/news/37909/de-ce-creste-pretul-la-benzina.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu